Ki ne szeretné a Kukoricát?

Fieldy mesél józanságáról és egy bombariadóról

2014. július 04. - Denise D.

fieldyke_1404476003.png_470x220

Három évvel később, hogy a Korn Skrillex által inspirált elektronikus ritmusokat adott az akkor megjelenő 'The Path of Totality'-hez, a banda nemcsak átalakította zenei irányukat, hanem nézőpontjukat is pozitívabbra fordították, ami határozottan érzékelhető új albumukban, a 'The Paradigm Shift'-ben, illetve józan életükben egyaránt. Hogy új lemezüket népszerűsítsék, világkörüli turnéra indultak, és ezt követően Jonathan Davis énekes, Munky Shaffer gitáros, Fieldy Arvizu basszusgitáros, a visszatérő Brian Head Welch gitáros, illetve Ray Luzier dobos most hazatértek, hogy a Rockstar Energy Mayhem Festival-on zenélhessenek. A Korn megosztja a főszínpadot az Asking Alexandriával, az Avenged Sevenfolddal, illetve a Triviummal. A fesztivál július 5-én kezdődik, szombaton, a San Manuel Körszínházban, San Bernandino-ban. Fieldy mesélt egy bombariadóról, ami a Korn oroszországi turnéján történt, hogyan turnéznak józanul, és hite hogyan befolyásolja mindennapi életét, illetve azt, hogy mit tetováltat magára.
Mi történt a Kornnal, illetve veletek, mióta tavaly októberben megjelent a 'The Paradigm Shift'?
Fieldy: Turnézunk világszerte. Éppen most tértünk vissza Európából, Oroszországból, és folytatjuk az egész világon. Hogy minden helyre eljuthass egy turnén, az minimum 2-3 évet vesz igénybe. Kijevbe, Ukrajnába kénytelek voltunk egy koncertünket törölni, mert a helyzet kezdett eléggé kaotikussá válni. Oroszországban, az ukrajnai határ másik oldalán éppen befejeztük a koncertünket, amikor odajött hozzánk a menedzserünk, hogy maradjunk ott, ahol vagyunk, mert egyes információk szerint a repülőteret fel fogják robbantani. Nem igazán tudtuk, mit kéne tennünk. Várakoztunk, és próbáltunk valamit kitalálni. 10 teherautónk volt, amik hajnali kettőkor indultak el, hogy ki tudjunk jutni a városból. Gondoltuk, biztosan kiszúrnak minket. Majd közölték velünk, hogy a repülőtérre fogunk menni, habár lehetséges, hogy fel fogják robbantani. Végül megnyitották a repülőteret, és biztonságosan kijutottunk onnan. Egy pillanatra ijesztő volt ez az egész.
Mikor megjelentettétek a 'The Path of Totality'-t, a Korn egyike volt azoknak a rockbandáknak, akik elektronikus zenét kevertek a tradicionális kemény hangzásukba, és így nemigazán hangzottak indusztriális metálbandának. Miért döntöttetek úgy, hogy ebbe az irányba haladtok, a Korn hangzásának fejlesztéseképpen?
Fieldy: Jon a neten talált rá Skrillexre, aki nagyon furcsa hangzásokat kreált. Lejátszotta ezeket előttünk, és úgy tűnt, nagyon királyan fog hangzani, ha hozzáteszünk egy kis kemény rockot. Viccből ki akartuk próbálni pár számmal, de egyre jobban beleszerettünk a hangzásba. Ezt követően úgy gondoltuk, összehozunk belőle egy EP-t, de végül album lett belőle.
Az egyik eredeti basszus stílusod a slapping (amikor a gitáros ujjal üti a húrokat - Denise, szerk.). Szándékosan hagytátok ki az új albumotok, a 'The Paradigm Shift' készítésénél?
Fieldy: Fifti-fifti. Vannak számok, amikben van slapping, vannak, amikben nincs. Ez attól függ, egy adott dal mit követel meg. Például a 'Love and Meth' és a 'Prey For Me' tele van vele. De nem lehet ezt végig, minden számban csinálni.
Tavaly októberben jelent meg legújabb albumotok, hozzáláttatok már egy újabb stúdióalbum elkészítéséhez?
Fieldy: Még nem. Egyenlőre csak próbálunk kitalálni egy egyedi irányzatot, nem tudjuk, milyen lesz a következő lemez, amíg nem ülünk össze együtt zenélni.
A Korn világkörüli turnén volt, és számtalan fesztiválon játszott az elmúlt években. Van valami, amivel a Mayhem Festival kitűnik a többi közül?
Fieldy: Igazából, mindig a felállás az érdekes. Ezen az éven nagyon ütős lesz a Mayhem, mert rengeteg a király banda, és sokakkal össze is barátkoztunk már turnéink során. Simán besétálok Zacky Vengeance házába, az Avenged Sevenfold-ból, ő például az egyik nagyon jó haverom. Nagyon király, hogyha olyan emberekkel dolgozol együtt, akiket ismersz, és velük állítod össze a műsort a backstage-ben.
Mikor turnéztok, például mint ezen a nyáron, a Mayhem Festival-on, hogy töltitek mindennapjaitokat, illetve a fellépések előtti időt most, hogy már mindannyian józanok vagytok?
Fieldy: Egy idő után már kihívás. Az emberek nem értik meg, hogy csomó időt üldögélünk egy helyben, sokat unatkozunk. Rengeteg rocksztárt lehet látni sok tetkóval, mert csak üldögélünk, unatkozunk, szóval tetováltatjuk magunkat. A tetoválások mára már hobbivá váltak a számomra. Oroszországban eljutottunk arra a pontra, hogy már az egész nagyon unalmas volt, így hát hazajöttem, és elhatároztam, hogy rajzórákat veszek. Egy csomó időm van, amikor turnén csak unatkozok, szóval több időm lesz a rajzolásra. Gyerekkoromban is sokat rajzoltam.
Mit szeretsz rajzolni?
Fieldy: Főleg karikatúrákat. Szeretem az egyszerűséget.
A jó és rossz napok megszorításai a függőségekből való gyógyulás útján mind másak és másak voltak, mindegyik Korn-tag életében. A 'The Paradigm Shift' a legújabb albumotok, visszatért Head, és JD is túl van a drogok okozta szenvedésein. Az egyik kislemezetek a 'Love and Meth', illetve a 'Reconciliation' nevezetű dokumentumfilmetekben Head is beszél az amfetaminokkal való harcáról. Hogyan, és miért választotta mindenki a speedet a bandában?
Fieldy: Fogalmam sincs. A speed akkoriban az egész környéken ott volt, ahol mi is. Hogyha olyan környezetben lettünk volna, ahol az emberek például füveznek, vagy valami mást csinálnak, biztosan mást választottunk volna. Ebbe te mész bele.
A legnehezebb éveidben, amikor te is saját függőségeiddel küszködtél, miért döntöttél úgy, hogy a Kornban maradsz, nem pedig egy hasonló utat választasz, mint annak idején Head?
Fieldy: Én olyan ember vagyok, aki sokat rágódik, sokat gondolkozik a dolgokon. Szerintem Head is így cselekedett volna, hogyha nem kapott volna egy telefonhívást, hogy "a feleséged otthagyott, a gyereked pedig a dadussal van". Teljesen más szituációban volt, mint én. Nem mondom, hogy nem döntöttem volna az ő helyében másképp, de ez az adott helyzettől függ.
A gyógyulásod kezdetétől, és a könyved megjelenésétől számítva szinte öt év telt el. A hited még mindig annyira meghatározó az életedben, mint volt?
Fieldy: Szerintem még jobban. Még mélyebbre gyökereztem, és elbűvöl ez a szeretet. Mi is az a szeretet? A Biblia azt mondja, a szeretet Isten, és csak még eltökéltebb vagyok, hogy megtaláljam az igazi jelentését. A mai világban nem egyszerű szeretni az olyan embereket, akik nem szerethetők, ez számomra is egy kihívás. Próbálok mindenkinek segíteni, és szeretni őket, a kapcsolataik, házasságaik csak segítenek nekik kihúzni őket a csávából.
Twitteren a követőid rátaláltak az új tetkódra, amit nem is olyan régen kaptál. Nagyon erős jelentése lehet, hogyha az arcodra tetováltattad. Héberül van, igaz? Tudod már, milyen lesz a következő tetkód?
Fieldy: Igen, héber, azt jelenti, hogy 'szeretet', vagy 'Isten', mert a szeretet Isten, ahogy az előbb is mondtam, ez az egész összefonódik. Sokkal mélyebb, és briliánsabb a jelentése, mint egyedül annak, hogy 'szeretet'. Mindig megkérdezem az embereket, hogy mi is az a szeretet? Manapság annyira klisé lett ez a kifejezés, mindenki használja, még a legkisebb jelentéssel is.
Tudod már, mi lesz a következő tetkód? Elképzelhető, hogy valamelyik saját munkádat adod a tetováló kezébe?
Fieldy: Még nem vagyok benne biztos. Különböző szakaszokon haladok át. Most, hogy rajzórákat veszek majd, lehet, hogy szükségem lesz pár tetkóra, amik néhány üres helyet fednek majd el a testemen. Jó ötlet amúgy, talán viszek majd a saját munkáimból is.
Jonathan Davis mikrofonállványa elég ironikus, egyedi darab a Korn imidzsében. H.R. Giger készített mást is a Korn számára, mielőtt meghalt? Mivel az Ibanez a te választásod, hozzáadnál még egy ilyen gitárt a gyűjteményedhez?
Fieldy: Nem, ez Jonathan dolga. Én nem követem nyomon a művészetét, a filmjeit. Emlékszem, hogy készített egyedi darabokat az Ibanez számára (Giger), de nem igazán vettem részt benne.
Mi újság a másik bandáddal, a StillWell-el? Jelen pillanatban most min dolgoztok?
Fieldy: Stúdióban vagyunk, elkészültünk a számokkal, lehet őket mixelni. Készen van a lemez, ami a dalok megírását és elkészítését illeti. Rengeteget melóztunk rajta, inkább egy szolid, de mégis kemény rock album lesz. A régi StillWell inkább kemény blues-t nyomott. Megjelenési dátum még nincs, de valószínűleg a közeljövőben lesz, mivel már a mixelés befejező stádiumában tartunk.
Miután befejeződik a Mayhem, beszélhetsz majd a Korn jövőbeli terveiről?
Fieldy: Még van egy pár turnédátumunk itt-ott, bár nem Amerikában. Szeptemberben valószínűleg pihenni fogunk, és szórakozni. Már régóta úton vagyunk. Mindig dolgozom valamin, ez a világ annyira elfoglalt, mindig van, mit csináljunk. Nem feledkezünk meg rólatok sem!

A bejegyzés trackback címe:

https://korn.blog.hu/api/trackback/id/tr66473237

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása