Ki ne szeretné a Kukoricát?

Biográfia

2011. augusztus 08. - Polski gyerek

Kezdetek

Brian Welch és Reginald Arvizu elhatározta, hogy bandát alapít. Reginald (Fieldy) a banda kedvéért basszusgitáron játszott. Létrejött a RagtymeRichard Moralvolt az énekesük, és egy Tommy nevezetű srác dobolt. Ez a banda feloszlott, és megalapították a L.A.P.D.-t, ami a Love And Peace Dude-nak a rövidítése. Később bekerült a bandábaJames Christian (Munky). Eredetileg azért került Munky a bandába, mert hosszú haja volt. A későbbiekben viszont a banda többi tagja kijelentette, hogy ahogy a gitárral bánik az se semmi. Dobosuk ebben a bandában nem volt, így feladtak hirdetéseket, aminek köszönhetően találtak maguknak megfelelő embert. A banda összesen kettő koncertet adott. Triple X Records-al szerződést kötöttek, így ennek köszönhetően elkészült a háromszámos demo-juk, amiből tízezer darabot adtak el. Albumuk neve nagy botrány kavart a háborúk miatt, így az eredetileg Laughning As People Die albumcím helyett Who Laughning Now? lett. Később minden bárból kizárták őket, mert zúztak a bulikon, felfújták a nevüket a falra... Énekes kilépett a csapatból, Brian viszont másodgitáros lett, és létrejött a Creep. James és Brian meghallotta egy bárban a Sexart nevezetű bandát, amiben Jonathan Davis énekelt. A zenéjük, amit játszottak nem igazán jött be a két srácnak, de az énekes "tetszett" nekik. Később alaposan elbeszélgettek vele. Jonathan beszállt a bandába, mint énekes. Ő tőle származik a KoRn bandanév. Állítólag ez egy gyors döntés volt, de mindenkinek tetszett. Így hát J.D. (Jonathan Davis) fogott egy Crayola zsírkrétát, és leírta a Corn szót gyerekes írásmóddal úgy, hogy a C-t K-ra változtatta, az R-t pedig fordítva írta le. (Corn/KoRn = Kukorica)

Stílus

 Nagyon sokan nu-metal stílusként jellemzik a KoRn-t. A tagok utálják, ha így nevezik meg a zenéjüket. Gondoljunk csak bele: A nu-metal-ban van skótduda? Nem hiszem! Elvileg ők a grunge elemeit képviselik, de szerintem, ha alter-metalnak nevezzük a zenéjüket, az is elég megfelelő. És persze helyenként egy-két hip-hop szám is felbukkan az albumokon, illetve egy-két funky. Szóval a KoRn milyen stílust játszik? Nehéz kérdés. Ahogy ők mondják: A KoRn, az KoRn. Én speciel a basszusgitárt imádom. Ahogy a lábdob és a basszus összecseng... Eszméletlen!

(1993) Neidermeyer's Mind

A KoRn nem várt sokáig, amint Jonathan is tag lett, el kezdtek dolgozni, aminek egy Demo kazetta lett a gyümölcse. A kazettán 4 db szám szerepel.

 Kiadójuk azonban még nem volt, így kénytelenek voltak keríteni egyet. Immortal/Epic Records szerződtette le őket, miután Paul Pontius meghallotta őket játszani. Nem sokkal később el kezdtek dolgozni egy újabb albumon.

 - Nem követtem az időrendet, ezért először nem is sorban hallgattam az albumait, így ezzel a Demo kiadvánnyal csak később találkoztam. Hangminőséggel akadtak problémáim, de hát mit várjunk egy 1993-ban felvett, kazettás, demo felvételtől?! Egészen jó zenék lettek,  csak hát ott van az a bizonyos Daddy című szám. Ahogy a dal elkezdődik azzal a bizarr  hanggal, amit Jonathan produkál... Teljesen átéli az ember azt a szenvedést, amit ő érezhetett/érez. Fanok közül szerintem mindenki tudja, hogy miről szól a szám: Jonathant az apja molesztálta, de ebben az az érdekes, hogy egy interjúban azt nyilatkozta az apja is, és Jonathan is, hogy egy nő volt az, aki ezt elkövette!? Na de akkor miért az apját állítja be? Oké, a szülei nem hittek neki, és gondolom haragudott rájuk, ezek szerint főleg az apjára, de ez akkor is sok! Biztosan van valami ez mögött, hogy mi történhetett, mert az ember nem képes  az apját bántani olyasvalamivel, amit el sem követett. De ez örök rejtély marad, mert Jonathan megfogadta, hogy nem adja többet elő ezt a számot, mert a harmadik  fellépésük után  rosszul lett ez a  szám után. Megértem... De a kérdésem: Akkor miért mondja így ki magából a számban azt, hogy: Apu, miért fogtál meg ott? Sosem tudjuk meg.

(1994) Korn

Egy évvel a Demo megjelenése után kiadta a KoRn a saját magukról elnevezett albumot.Immortal / Epic-el újabb szerződést kötve felvették a 12 db számból álló albumukat. A Predictable, a Blind, és a Daddy egyaránt szerepelt ezen az albumon is, de így '94-re átdolgozták őket. Az Alive az erről az albumról lemaradt, csak a 2003-as albumon szerepel megint, de persze ott már feldolgozva, átalakítgatva. MTV játszani kezdte a számait, így már mindenhol róluk lehetett olvasni/hallani. Mint minden egyedi bandától, tőlük is loptak el hangzásokat. Turnéztak többek közt a The Offspring-gel és Marilyn Mansonnal.Az Ozzfesten való részvételük kudarca fulladt, mert összevesztek Ozzy feleségével, így leléptek. (Azóta már megbeszélték a dolgot, és szent a béke.) Jonathan Davis-nek igaza volt: Mindenki a szerelemről énekel, ez már unalmas. Valami más kell a népnek. Ezért is írt olyan dalszövegeket, ami a saját életéről szól, az ő elveszített gyermekkoráról. A basszusgitár, a dob, a gitár, eszméletlenül passzol Jonathan érzelmes hangjához. Ez az album kétszeresen platinás lett. A közönség imádta.

- Daddy című szám végén hosszú csend után egy veszekedés hallható. (Kiváncsi lennék, hogy aki ezt az albumot bakelitlemezen hallgatta, az hallotta-e a veszekedést. Mikor CD-n hallgatja az ember, akkor azért feltűnik, hogy a Daddy szám nagyon-nagyon hosszú, és mikor véget ér a dal, láthatjuk, hogy a szám szinte a felénél tart, így beletekerünk, és hoppá, megvan a beszélgetés. Bakeliten nem hiszem, hogy valaki számított volna arra, hogy lesz még valami.)

(1996) Life Is Peachy

Két évvel a KoRn KoRn című albuma után kiadta a második nagylemezét, a Life is Peachy-t. Az album hasonló az elsőhöz, de Jonathan itt már többet énekel, és egy kis új zenei hangzást is belevittek a zenéjükbe. Az albumon szerepel egy Head által énekelt szám is, a Low Rider, ami egy feldolgozás, valamint Ice Cube is énekel, ő adja elő a Wicked című dalt. Metallica előzenekaraként népszerűsítették az új albumukat. Mivel Munky-nak időközben agyhártyagyulladása volt, abba kellett hagyniuk a koncertezést.

- Kitűnő introval indul az album, majd a többi szám, mint az első albumukon tökéletesen visszaadja a szenvedés "hangulatát"/érzését. Az ember könnyen bele tudta élni a KoRn albumon szereplő összes dalba magát, és ennél az albumnál is ugyan ez a helyzet. Ami érdekes, hogy meghívtak egy rappert is, hogy énekeljen el egy dalt, (Ő ugye Ice Cube) de azért kiváncsi lennék, hogy ő hogy áll hozzá a KoRn zenéihez, hogy bejön-e neki, vagy csak a pénzért ment bele a "játékba", vagy a hírnévért. KoRn ismét termékeny volt, hogy ki adott 14 számot, bár ezek közül van egy pár átvezető, amik 1, vagy 1,5 percesek. Daddy című szám sírással végződött, és ugyan ez a helyzet a Kill You szám végén is. Jonathan a mostohaanyját kívánja a pokolra, mert tönkretette az életét.

(1998) Follow The Leader

Ismét két év telt el. Ez idő alatt készült el a harmadik KoRn album, amibe a metal-on kívül a hip-hop és a funky is belekerült kisebb-nagyobb dózisban. A Children of the Corn című számra ismét felkérték Ice Cube-ot, hogy adja elő, valamint Fred Durstot is. Ez az album hihetetlenül nagy sikert aratott.

- Kedvenc albumom a Follow the Leader. Lélegzetelállító introval indul, (It's on) majd jön egy funky szám, ami a kedvencem, és sok olyan ember szeerti, aki ki nem állhatja a KoRn-t. (Ismerőseimből kiindulva) Got the Life... Na ezt is imádtam! Első boldogabb számuk a srácoknak, felfoghatatlan volt számomra, hogy készült egy ilyen boldogabb nótájuk is, de persze később csináltak még hasonlókat. Nagy kedvenc még a B.B.K. (Big Black Kock - Had ne fordístam le, hogy mit jelent) Teljesen elégedett vagyok a munkájukkal amit így '98-ra összehoztak. Jonathan már nem az elromlott életéről énekel, más témákat választott.

(1999) Issues

A Follow the Leader album hatalmas sikere után hihetetlen sebességgel kiadta a banda új albumát, az Issues-t. Az albumképet egy pályázaton választották ki, amit egy kibelezett plüssmaci nyert meg. '99-ben rengeteg helyen fellépett a csapat. A boldogság egy kis ideig abbamaradt, mert kiderült, hogy a dobosuk egyel több bordával rendelkezik, mint kéne. Később kioperálták neki.

- Ismét a termékenység volt jellemző rájuk így '99-re, bár itt is - akár csak a Life is Peachy albumukon - van egy jópár átvezető szám, mint például rögtön a Dead című első számuk, de ahhoz képest, hogy ezt rekordsebességgel készítették el... Le a kalappal! Falling Away from Me-t nincs olyan rock barát, aki ne' ismerné. Biztosan találkozott már mindenki vele, legalább futólag, de aki nem, annak sürgősen pótolnia kell. Hey Daddy is hatalmasra sikeredett, illetve még a Let's Get This Party Started számot emelném ki a sok közül, mert az meg eszeveszettül zúzós refrént kapott. A végén meg jön a Dirty, ami engem minden alkalommal, mikor hallgatom elgondolkodtat.

(2002) Untouchables

Ebbe az albumba adtak bele mindent a tagok, bár nem lett olyan népszerű, mint az Issues. Az Untouchables-re öt évet kellett várni ugyan, de ez az idő elég volt arra, hogy stílusilag ismét elkalandozzanak másfelé.

Ez az album a fanoknak vagy oltári nagy csalódás volt, vagy éppen ellenkezőleg. A kettő közötti állapot nem jellemző. A Here to Stay, Hollow Life, Alone I Break, és a No One's There számokat rongyosra hallgatom nap mint nap. (Hollow Life az egyik kedvenc száma Jonathannak is.) Felkerült az albumra egy "rejtett" azaz Hidden szám is, ami a Here to Stay remix-e. Itt már nem az a helyzet, mint az első albumuknál, hogy a Hidden Track-ot szinte csak az hallja, aki megveszi CD-n, hanem mindenki, hisz' manapság ki hallgat már bakelitet? Meg kiadták ezt egyáltalán bakeliten, így a XXI. században!?

(2003) Take a Look in the Mirror

Egy újabb eltelt év, egy újabb megjelent album. Eddig a zenei hangzásokkal kísérleteztek a tagok, most azonban vissza szerettek volna térni az alapokhoz, viszont a zenékbe vittek bele egy kis ordítozást is. Jonathan olyan embrekről énekel a lemezen, akiket utál. Agresszív album lett belőle. Ez az album Head utolsó stúdióalbuma, hisz' később kilépett a bandából.

- Ami azt illeti nem nagyon szeretem a hörgősebb zenéket, és ezen az albumon előfordulnak kisebb-nagyobb hörgések. Nehéz volt hozzászoknom, hogy ez az album keményebb lett hangzásilag mint a többi, de így, hogy bennem volt, hogy ez is KoRn, így hamar hozzászoktam. A Right Now és a Y'All Want A Single számok számomra a favoritok, de persze e többi sem rossz, csak egy kicsit a fülemnek durva. A Y'All Want A Single klipjére most kicsit kitérnék, eddig még nem írtam klippekről, de ez megér egy pár szót. A klipben szétvernek egy zeneboltot, hatalmas kárt okozva. Jonathanékat kizárták a stúdiószobájukból. "A stúdió főnökei meg akarták változtatni a videót - mi nem" - hangzott el Jonathantól. A "zúzás" szó jellemző az egész albumukra.

(2004) Greatest Hits Vol.1

A KoRn úgy döntött, hogy 1994-től 2004-ig terjedő legjobb számait összesűríti egy albumra, ezzel is lezárva egy bizonyos korszakot. Ebben az évben lépet ki Brian "Head" Welch gitáros a bandából

(2005) See You on the Other Side

2005-re a KoRn kiadta 7. stúdióalbumát, a See You On The Other Side-ot. Az album megjelenése után a csapat bejelentette, hogy ezzel az albummal elindítanak egy turnét. Jonathan kevés vérlemezke képződés miatt került kivizsgálásra, ami miatt nem léphettek fel egy fesztiválon, de a banda többi tagja fellépett vendégénekesekkel, mint például a Slipknot, Skindred, és az Avenged Sevenfold énekesével. Le kellett mondaniuk a hátralevő koncertjeiket, amíg Jonathad nem épült fel. nagy volt a veszéje annak, hogy JD elvérzik, ha nem kezelik ki rendesen.

- Nagyszerű album, egyik kedvencem. Magyarországon is kiadták a See You On The Other Side DVD-t, amit meg is néztem. Azt sajnáltam, hogy csak 2.0-ás hangminőségben adták ki, de így is élvezhető volt.

(2007) Untitled

KoRn két év elteltével kiadott egy Untitled, azaz magyarul "Cím nélküli" albumot, ami azért nem kapott címet, mert a tagok azt akarták, hogy mindenki maga nevezze el az albumot. Ebben az évben lépett ki a dobos is a bandából, David Silveria.

- Ez az album visszafogottabb, mint a többi volt. Ezáltal is különbözik a többitől. A legjobb dal az albumról szerintem az Evolution, ami mókás klippet kapott. Érdemes megnézni!

(2010) Korn III: Remember Who You Are

Az Untitled nevezetű album után 3 évvel kiadásra került a KoRn III nevezetű album, amit Ross Robinsonnal készítettek el, akárcsak az első 2 albumot. Hivatalosan július 13-án jelent meg 12:01-kor. Mint, ahogy Munky is felhívta a figyelmet az emberekre, úgy most én is ezt megteszem: Ha tetszik az album, (...ha netántán valaki letöltené) vegyétek meg! Támogassuk őket!

- Nagy bajban volt a banda, mikor az új számaikat mutatták be koncertjeiken, hiszen a vártnál kevesebben mentek el rá, de hát már egy jóideje beköszöntött a 21. század, a nép felmegy egy fájlmegosztó oldalra, és letölti azt, ami kell neki(k). Bár nem értem, hisz' ha ott vagy, mennyivel másabb, mennyivel jobb, és 1-2 órára jobban elzárhatod a világot magad körül. Aki teheti, igazán elmehetne, és élőben élvezhetné a Kukoricát.
Az album összességében ütős, erre számítottam/számítottunk, most pedig várjuk a Speciel Edition-t, amire még 2db szám kerül majd fel. De ezen kívül sokféle kiadást tervez, és valósít meg a banda.

(2011) The Path Of Totality

2010. decemberében kezdett el dolgozni a banda az új albumjukon. Az album producerei különböző dubstep előadók lesznek, hiszen ebbe a lemezbe (is) belevisznek valami újat, ez esetben dubstep/dance elemeket. Az első kislemez 2011. április 14-én jelent meg, ami a Get Up! nevet kapta, és ez a dal is van rajta, amit a Skrillex-el vettek fel. Az album 2011. December 6.-án jelent meg, óriási port kavarva maga körül. Az album elektronikus hangzásával egyedi világot hozott létre. A limitált kiadásban + 2db szám kerül fel meg egy DVD. Az album világszerte több mint 500.000 példányban kelt el. Sikeres lemez lett melynek dalait még évekig játszották. 

- Dubstepes, fura hangzású mely sok embernek nem jött be, de szerintem hallgatható. Maga a Korn "életérzés" maximálisan benne van, csak hát nehéz elfogadni sok embernek. A Special Edition-be szintén 2 szám került de nem vesznek és nem is tesznek hozzá sokat a zenéhez.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://korn.blog.hu/api/trackback/id/tr373133616
Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása